Solden in België, hoe zit dat nu?

solden

solden

Over de solden in België is al heel wat geschreven. Het is ook een systeem dat sterk onder druk staat en dat vooral door grote ketens, de kleine winkels zijn meestal voor een soldenperiode.

De Belgische overheid heeft in de wetten van 6 april 2010 geregeld dat verkopers tweemaal per jaar mogen verkopen aan sterk verminderde prijzen, dit zijn de zogenaamde solden.

Mogen alle artikels worden aangeboden in de solden?
Nee, enkel de producten die al 30 dagen voor de periode van solden in de winkel al te koop waren mogen worden aangeboden. De winkelier mag dus niet nog snel producten aankopen om die dan in de solden terug te verkopen.

Mag er in de soldenperiode met verlies worden verkocht?
Ja, dit zijn de enige twee periodes per jaar dat er met verlies mag verkocht worden. Alle andere periode is verkopen met verlies strikt verboden in België.

Wanneer is het solden?
De twee soldenperioden zijn dus vastgelegd door de wet van 6 april 2010. Dit is de wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming:

– De wintersolden zijn van 3 januari tot 31 januari
– De zomersolden zijn van 1 juli tot 31 juli

Stel dat 3 januari of 1 juli op een zondag vallen dan beginen de solden een dag vroeger.

Beperkingen per sectoren?
Voor de kledingsector (ook lederwaren en schoenen) verbiedt de wet prijsverminderingen aan te kondigen of waardebonnen te verdelen tijdens de periode die aan de solden voorafgaat. De bedoeling hiervan is te garanderen dat de prijs van de soldenproducten werkelijk een daling heeft ondergaan en dat alle ondernemingen uit deze sectoren tegelijkertijd, op de voorziene data, beginnen met de soldenverkoop.

De pre-soldenperioden zijn dan
– van 6 december t.e.m. 2 januari (voor wintersolden)
– van 6 juni t.e.m. 30 juni (voor zomersolden)
Wanneer 3 januari of 1 juli op een zondag valt, eindigt de pre-soldenperiode een dag vroeger.


May 1, 2014

reacties

Comments are closed.

[link_popup id='2018' link_text='Click to open popup' name='Nieuwsbrief']