Winkels open op zondag in Antwerpen?

Uit een recent onderzoek bij 50.000 Vlamingen blijkt dat 60% voorstander is van winkelen op zondag. Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van de recente plannen om in Antwerpen ook zondagswinkelen toe te laten.
Een stad of een gemeente kan dit enkel aanvragen indien de regio een toeristische regio is, bij de stad Antwerpen is de aanvraag goedgekeurd en dus kan het voortaan.

Toch is het nog zover niet want zelfstandigenorganisaties zoals NSZ en Unizo zijn tegen het winkelen op zondag. De reden daarvan is dat het volgens hen niet zo eenvoudig is en er heel wat minpunten zijn. Zo is de zondag zowat de enige echte rustdag voor een winkelier en zal die nu de commerciële druk voelen om toch open te doen. Daarnaast is het niet zeker dat dit lonend is want mogelijks worden aankopen gewoon gespreid over 7 dagen in plaats van 6 en zullen enkel de kosten hoger worden. Daarnaast is er het personeel dat niet massaal staat te springen om ook op zondag te werken en de hogere loonkost op zon- en feestdagen.

Er zal dus nog wel wat overleg nodig zijn om tot een soort compromis te komen (beperkt aantal zondagen open?) en er is sowieso een evaluatieperiode voorzien zodat kan bekeken worden of het een positieve impact heeft op de lokale economie van Antwerpen.


May 5, 2014

reacties

Comments are closed.

[link_popup id='2018' link_text='Click to open popup' name='Nieuwsbrief']